• Vivian le Clercq

CITYTRIP: ROME

Bella Rome! Rome behoort tot de best bezochte steden ter wereld. Dat is mede te danken aan de vele historische bezienswaardigheden die de stad heeft en natuurlijk omdat je er potverdorie lekker kan eten!


Vaticaan Museum

Are we there yet?

We sliepen in The K Boutique Hotel, die voor de deur een metro station had, yes. Hoewel het midden in de stad ligt en het Colosseum maar 10 minuten lopen is, hebben we de metro niet súper veel gebruikt, maar toch handig voor als je wat verder weg wil.De kamers zijn stijlvol en strak ingericht en her en der wat authentieke elementen om het af te maken. Maar laten we het even over het dakterras hebben mét hottub én een waanzinnig panoramisch uitzicht over Rome! Je kan hier heerlijk in de zon genieten, drankjes bestellen en een duik(je) nemen.


The K Boutique Hotel

Largo Visconti Venosta 228

00184 RM Rome

www.thekhotel.it


Vlak bij ons hotel ligt de zeer leuke wijk Monti. Daar vind je talloze concept stores en fijne restaurants. We hadden mega zonnig weer (april) en het was perfect om de wijk te voet, met een ijsje in ons hand, te leren kennen.

Het winkeltje Elene Kihlman Design is er wel een om te onthouden. Het was het type winkel dat ik hoopte te vinden in Rome. Met handgemaakte producten van uitzonderlijk ontwerp en Elena die zo vriendelijk en enthousiast haar technieken en samengestelde stukken van andere ontwerpers deelt, zorgt het voor een heel fijn bezoek.


Elena Kihlman Design

Er was eens, heel, heel lang geleden..

Eigenlijk bijna alles wat je in Rome ziet komt uit de tijd, lang, heel lang geleden. Daarvoor zijn we natuurlijk ook gekomen!

Een van de meest bombastische bouwwerken van Rome is het Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, dat ook bekend staat onder de naam Altare della Patria. Het enorme witte bouwwerk ligt aan de Piazza Venezia en is vanaf veel plekken in Rome zichtbaar, ook vanaf ons hotel.

Om te voorkomen dat dit, door alle oudheden, een spreekbeurt (boring) wordt over Rome laat ik vooral wat foto's zien. Wat me wel aansprak waren de prachtige marmer kleuren en de grootte van het gebouw, waar je je mini voelde. Echt een bezoek waard dus!In dit hele gebied val je bijna over alle opgravingen en archeologische stukken, prachtig om te zien!

Vanuit het deze omgeving zijn we, via de Spaanse Trappen, naar de Trevi fontein gegaan. Ik had me er zo op voorbereid dat dit zó bijzonder zou zijn. We lopen door een super drukke straat, waar werkelijk overal restaurants, straatartiesten, ijskarren (thanks for that) en mensen, héél veel mensen waren, en gaan de bocht om. En daar staat 'ie. DE fontein. Even stond ik stil om het op me in te laten werken en dacht ''Is dít het?!''


Trevi Fontein

Natuurlijk! Het is prachtig gedetailleerd en met de zon er op is het water prachtig blauw. Ik kon alleen mijn ogen niet af houden van álle toeristen die een muntje over hun schouder gooide, talloze selfies aan het maken waren en geïrriteerd op elkaar werden als ze in elkaars foto stonden.

Als je naar Rome gaat hoor je er wel even een kijkje te nemen. Ik zou het wel met nadruk op even doen. Foto klikken en wegwezen. Wellicht is de hele ervaring anders als je heel vroeg in de ochtend gaat, dat zou ik in ieder geval adviseren.


Spaanse Trappen

Diner

Los van alle ijsjes die je in Rome eet, is het ook fijn om rustig te dineren in de avond en te genieten van de Italiaanse keuken.


Urbana 47 is, naast een leuk adres voor een uitgebreid home made ontbijt of een koffie tussendoor, ook een gezellige cocktailbar én een fijn, biologisch restaurant. Alle producten zijn verser dan vers, duurzaam en voldoen aan het zogenaamde nulkilometerprincipe: alles komt dus uit de buurt van Rome. Als je niet zoveel geeft om het hele ‘biologische’ is Urbana 47 alleen al de moeite waard vanwege het fantastische vintage-chic interieur, verdeeld over een doolhof aan ruimtes.Urbana 47

Via Urbana 47

00184 RM Rome

www.urbana47.it


Rise and shine

De volgende dag stond Piazza del Popolo en het Colosseum op de planning.

Op Piazza del Popolo, ook wel het plein van het volk genoemd, vind je een mega grote obelisk, die werd meegenomen bij de verovering van Egypte, en is meer dan drieduizend jaar oud.

De fontijn, Fontana del Nettuno, toont Neptunus en de godin van Rome. Aan haar voet staat een beeld van Remus en Romulus (de stichters van Rome) die aan het zogen zijn bij de wolvin.

Ook stonden er twee vrijwel identieke kerken Santa Maria dei Miracoli en de Santa Maria di Montesanto op het plein. Het is prachtig om rond te dwalen in de omgeving en stiekem af en toe bij een Engels toeristen klasje aan te sluiten voor wat extra informatie. Oh ja! Er was ook weer ijs dus. Want dat is de tweede naam van Rome. IJs. Vind ik.Klik rechts op de foto voor ijs en meer!


Bij het Colosseum moesten we, zoals verwacht, in de rij om tickets te scoren en naar binnen te mogen. Overal bieden ze ''skip the line'' tickets aan en kan je vooraf ook online je kaarten kopen. Dat was achteraf wel slimmer geweest. Na de security check mogen we naar binnen. Zonder het Colosseum zou Rome een hele andere stad zijn. Men is gewend aan dit gigantische Amfitheater en niet zonder reden. Het is prachtig en bizar tegelijk. Alsof je samen met Russell Crowe aanwezig bent en er ieder moment ''Maximus'' kan worden geschreeuwd.Je wordt omringt door honderden mensen en toch heb je het gevoel dat je daar alleen bent. Ik heb elk detail in me opgenomen en kon me helemaal voorstellen hoe het er toen aan toe ging. Een must visit als je in Rome bent!


We gaan nog niet naar huis

Maar wel bijna, want het is alweer de laatste dag in Rome!

We beginnen de dag in Vaticaan stad. We zijn net voor Pasen in Rome en toevallig sprak de Paus die dag zijn zegen uit voor stad en land, Urbi et Orbi. Het was heel erg druk op het plein en er waren honderden volgelingen uit alle hoeken van de wereld aanwezig om te aanbidden. Bijzonder om mee te mogen maken!


Vaticaan Stad

We sluiten vervolgens achter aan in de rij om het Vaticaan Museum in te gaan. Wat een kleuren en schilderingen! Er zijn talloze ruimtes en beelden waar je je over kan verwonderen. Bijna alle plafonds zijn zo gedetailleerd en kleurrijk geschilderd en is een lust voor de ogen.


Nòg een ander prachtig plafond, en wel dat van de Sixtijnse Kapel. Probeer je niet mee te laten drijven door de stroom bezoekers, maar een rustiger plekje op te zoeken aan de zijkant, zodat je de details in alle rust in je op kunt nemen. Eenmaal binnen moet ik proberen mijn lach in de houden. Er stonden 3 heren bij binnenkomst die elke minuut ''Ssssst'' riepen als er weer iemand aan het praten was. Heerlijk overdreven als je het mij vraagt.Vatican Museum

Viale Vaticano

00165 RM Rome

www.vaticantickets.org


We sluiten af in de wijk Trastevere.

Aan de andere kant van de Tiber ligt de gezelligste en schilderachtige volkswijk van Rome. De ideale wijk om te dwalen in het doolhof van smalle straatjes en pittoreske huisjes en te genieten van de vele authentieke details en de prachtige kleuren.

Piazzi di Santa Maria in Trastevere is het kloppende hart van de wijk. Dit plein met de gelijknamige kerk en een fontein is een ontmoetingsplaats voor de locals. Er zitten veel restaurantjes en fijne winkels om je middag door te brengen.


Trastevere

Voor ons was Rome goed te doen in 3 dagen. Je komt zó veel opgravingen zoals het Forum tegen en alles heeft een rijke geschiedenis. Ik heb je niet letterlijk over alles verteld omdat het ook veel te interessant is om zelf te gaan ontdekken, maar toch een paar highlights!

Arrivederci Rome!


That’s all!

Vergeet niet een hartje te geven op de terug weg :)Recente blogposts

Alles weergeven