• Vivian le Clercq

CITYTRIP: BERLIJN

Kiezen maar... Met de auto, trein of met het vliegtuig? Wij stonden na een kleine 7 uur rijden in deze geweldige stad. In deze blog laat ik je de tofste plekken van het diverse Berlijn zien!


Bakkerij, 25hours Hotel Bikini Berlin

Berlijn. 9 keer groter dan Parijs, bijna 4 miljoen inwoners en voor mij een stad met dé perfecte combinatie; Een unieke mix van historie en moderne architectuur..


Maar waar te verblijven?

Ons hotel, 25hours Hotel Bikini Berlin, was echt een lust for the eye!

Het ligt midden in de winkelstraat Budapester Strasse, kijkt uit over de Berlin Zoo, beschikt over een hele fijne cocktailbar (Monkey Bar), kan je er heerlijk dineren (NENI) en over het interieur nog maar te zwijgen.

Het is ontworpen door Werner Aisslinger, waarin hij de voorkeur geeft aan een mix van natuur en cultuur.Bij binnenkomst struikel je over een oude mini cooper, hangen er allemaal fietsen aan het plafond en zie je veel, heel veel, klim-op planten. Er zijn 149 design kamers te vinden in deze urban jungle. Dankzij een grote dosis creativiteit onderscheidt dit hotel zich goed van andere hotels.


Vanuit deze uitstekende locatie kan je gemakkelijk reizen met de S-Bahn en U-bahn vanaf station Zoölogische Garten. Deze brengen je naar alle uithoeken van Berlijn. Ook kan je bij het hotel een gratis fiets huren (Áls deze beschikbaar zijn, ben op tijd!).


* Kom je met de auto? Vlak bij het hotel vind je een openbare 24/7 parkeergarage waar je voor €13 per dag kan parkeren.


25hours Hotel Bikini Berlin

Budapester Strasse 40

10787 Berlijn, Duitsland

www.25hours-hotels.com


Next up..

We kwamen wat later in de middag aan en besloten gelijk richting het Holocaust Monument te gaan. Heel indrukwekkend als je het mij vraagt! Het monument bestaat uit meer dan 2.700 betonnen blokken die de omgekomen joden in de Tweede Wereldoorlog herdenken. Je kunt tussen de blokken doorlopen en je zo verdwaald en oriëntatieloos voelen. Onder het golvende blokkenveld is een informatieruimte ingericht, waar ook wisselende tentoonstellingen worden gehouden. Zelf zijn we hier niet naar binnen gegaan omdat er een hele lange rij stond.


Holocaust Monument

Na hier een lange tijd te hebben rondgelopen zijn we door gegaan naar de Brandenburger Tor (ook wel de toegangspoort van Berlijn genoemd). De plek waar de poort staat was vroeger de stadsgrens tot het centrum van Berlijn. Het was er super druk met toeristen! De ene stond nog maffer te poseren dan de ander. We zijn hier dan ook niet heel lang gebleven. We hadden een prachtige zonsondergang en het gebouw was best indrukwekkend en zou het daarom ook niet skippen tijdens je bezoek aan Berlijn. Wel zou ik adviseren om vroeg te gaan!


Terug lopend naar het hotel kwamen we ook nog langs de Reichstag, waar het parlement zetelt. Met dank aan de futuristische koepel bovenop het oude gebouw is het alleen al een eyecatcher om te zien. We zijn niet binnen geweest (wat wel mogelijk is en je vooraf het beste je kaarten kan scoren), omdat we een heel fijn groot park zagen waar we zijn gaan liggen in het zonnetje mét zicht op dit mooie gebouw.


de Reichstag

Diner bij NENI

So what's for diner? Laat ons hotel nou een van de beste restaurants van Berlijn hebben! NENI bevindt zich op de 10e etage van het hotel waar niet alleen het eten goddelijk is maar je ook nog eens een mega panoramisch uitzicht hebt!


Niet alleen toeristen of hotel gasten komen naar deze hippe ontmoetingsplek. Ook locals genieten van deze internationale keuken waar ze ook aan shared dining doen. Wat ook heel fijn is, is dat je na het eten nog kan genieten van über lekkere cocktails die ze schenken in de Monkey Bar, die zich op dezelfde etage bevindt.Reserveren is een must!


NENI Berlin

Budapester Strasse 40

10787 Berlijn, Duitsland

www.neniberlin.de


Drukke dag voor de boeg

De volgende ochtend zijn we naar het Joods Museum gegaan. Het Joods Museum is een compleet museum over Joodse bevolking, geschiedenis en cultuur in Berlijn. Dit bezoek is mij niet in de koude kleren gaan zitten!

De tentoonstelling begint met het ontstaan van de Joodse cultuur en natuurlijk neemt ook de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog een centrale rol in in het museum. In grote lijnen is de informatie die je hier tegen zult komen allemaal wel bekend, maar de hoeveelheid foto’s, video’s en details die je hier onder ogen krijgt zijn best confronterend als je het mij vraagt. Naast de tentoonstelling is vooral het museumcomplex de moeite waard om te bekijken, met zijn prachtige architectuur en monumenten is dit museum niet zomaar een standaard tentoonstelling.


Ik was erg onder de indruk van de holocausttoren. Nadat je de ruimte binnen bent gestapt valt een deur met een harde klap achter je dicht. De knal waarmee de deur sluit, zegt genoeg. Je bent meteen afgesloten van de wereld voor je gevoel.

De kale ruimte is 24 meter hoog, het is er koud en bijna helemaal pikdonker. Als je omhoog kijkt zie je een gleuf die licht doorlaat en een symbool naar de wil van vrijheid vormt.


Maar de Memory Void is mij wel het meest bijgebleven. In deze ruimte zie je 10.000 stalen gezichten liggen die elk een overleden persoon weerspiegelt. Niet alleen van de tweede wereld oorlog maar ook voor diegenen die op een andere manier slachtoffer zijn geworden van oorlog.

Ik stond te fotograferen en zag in mijn ooghoek twee mensen naar voren komen. Ze stapte samen op de stalen hoofden en liepen er overheen. Het maakte een enorm naar geluid en ik vond het énorm respectloos! Uiteindelijk bleek dit gewoon te mogen en deden meerdere mensen dit. Mij niet gezien.


Ik was blij toen we weer buiten in de frisse lucht stonden. Er zit een prachtige tuin bij waar je lekker in de zon kan zitten en het bezoek aan het museum op je kan laten inwerken.


Slide naar rechts voor meer foto's van het Joods Museum.


Jüdisches Museum Berlin

Lindenstraße 9-14

10969 Berlijn, Duitsland

www.jmberlin.de


Concept stores en hippe lunch

We zijn vanuit hier naar de wijk Mitte. In deze wijk zie je flink wat street art, de fijnste concept stores en heerlijke hippe restaurants. Ik ben fan!


We hebben geluncht bij The Klub Kitchen. Het interieur is een mix van Scandinavisch design en industriële elementen zoals het betonnen plafond met de grote licht-gevende letters. YES!We bestelde een gepocheerd ei met avocado salade, zalm met rijst salade en heerlijke home made ice tea.

Het eten was super en ook nog eens goedkoop!


The Klub Kitchen

Almstadtstraße 9

10119 Berlijn, Duitsland

www.theklubkitchen.com


Ga verder vooral lekker rond struinen in deze wijk en ontdek de leukste winkeltjes.Laatste dag Berlijn (BOE!)

Op naar de metro. Want als je voor de eerste keer in Berlijn bent, moét je natuurlijk de Berlijnse muur hebben gezien. Ook zijn we bij Checkpoint Charlie geweest. Een grote, drukke en fake-ass toeristen plek als je het mij vraagt. Maar check, gezien. Terug naar het verhaal over de Berlijnse muur..


Als je het over Berlijn hebt, dan heb je het al snel over de muur die deze prachtige hoofdstad jarenlang verdeeld heeft. De Berlijnse Muur is, ondanks het feit dat hij vrijwel geheel verdwenen is, ook echt een begrip voor iedereen. Voor iedereen die de restanten van de Berlijnse Muur bezoeken is de muur niet echt een prachtig bouwwerk maar een indrukwekkende herinnering aan een tijd die nooit meer voor zou moeten mogen komen! Vlak na de val van de muur is er een groot stuk beschilderd door meer dan honderd kunstenaars. Het staat daarom tegenwoordig bekend als East Side Gallery. We hebben wel wat foto's gemaakt maar ook hier was het heel druk met toeristen en kon ik niet hele mooie plaatjes schieten. Bizar als je daar staat en je bedenkt je dat een land gewoon letterlijk verdeeld was en veel families en geliefden daardoor gescheiden waren.


We besloten eind van de middag terug te rijden naar Nederland, maar wilde eerst nog een laatste stop mak bij de leukste food market van Berlijn...

Markthalle Neun is één grote ruimte met heerlijke geuren, de meest creatieve gerechten en de gezelligste aankleding!

Elk weekend staat de hal vol met kraampjes van ondernemers uit de omgeving. Op donderdagavond kun je Fast Food Thursday bezoeken. Je kan er tapas, salades, quiches, smoothies en nog veel meer lekker smullen! Er stond ook een photo booth. Deze foto's zijn niet toonbaar. (lol)Markthalle Neun

Eisenbahnstraße 42/43

10997 Berlijn, Duitsland

www.markthalleneun.de


Zo! Dat was Berlijn voor ons. Maar zéker niet de laatste keer! Ik kan niet wachten om deze mooie, veelzijdige stad weer te bezoeken!


That’s all!

Vergeet niet een hartje te geven op de terug weg :)


Recente blogposts

Alles weergeven